Διεθνές Συνέδριο “One World, Many Crises: Politics, Law, and Beyond”

Περιγραφή

Το ΚΕΔΗΔ, η 4ετούς διάρκειας, επιδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ερευνητική δράση του διεθνούς οργανισμού COST με τίτλο “Global Atrocity Justice Constellations” (CA18228), και το Εργαστήριο Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) συνδιοργάνωσαν το διεθνές συνέδριο “One World, Many Crises: Politics, Law, and Beyond” στις 7 και 8 Μαρτίου 2024 στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος» στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Στο συνέδριο παρουσίασαν εισηγήσεις 35 ακαδημαϊκοί και ερευνητές από 12 κράτη (ΗΠΑ., Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Σουηδία, Ιρλανδία, κ.α.) επί των εξής θεμάτων, μεταξύ άλλων: σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις (κυρίως για την κρίση δημοκρατικής διακυβέρνησης), πολιτικές υγείας (περιλαμβανομένων παλαιών και νέων κρίσεων), περιβαλλοντικά θέματα (κυρίως για την κλιματική αλλαγή), και τεχνητή νοημοσύνη (deep neural networks, machine learning).

Η παρακολούθηση του συνεδρίου ήταν ελεύθερη και δωρεάν για το κοινό με φυσική παρουσία, μετά από εγγραφή στο χώρο του συνεδρίου. Η γλώσσα διεξαγωγής του συνεδρίου ήταν η Αγγλική δίχως ταυτόχρονη διερμηνεία.

Αφίσα

Πρόγραμμα (Αγγλική)

Επιστημονικά Υπεύθυνος του συνεδρίου ήταν ο Διευθυντής του ΚΕΔΗΔ, Καθηγητής Ιωάννης Παπαδόπουλος, και Υπεύθυνος Οργάνωσης ο Υπεύθυνος Λειτουργίας και Ερευνών του ΚΕΔΗΔ, Δρ. Αλέξανδρος Κυριακίδης. Χορηγός του συνεδρίου ήταν η Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν και στη σελίδα του συνεδρίου στο Facebook https://www.facebook.com/events/331719292977106.

Βίντεο

Στόχοι

Ο στόχος του συνεδρίου ήταν η μελέτη σε εθνικό, περιφερειακό, ή/και διεθνές επίπεδο και εντός των επιστημονικών πεδίων πολιτικής επιστήμης, κοινωνικής επιστήμης, νομικής, ιατρικής, φιλοσοφίας, και ανθρωπολογίας/ιστορίας, των:

  • σύγχρονων παγκόσμιων προκλήσεων, κυρίως επί της κρίσης δημοκρατικής διακυβέρνησης, το λαϊκισμό, την παραπληροφόρηση, κλπ.,
  • επιπτώσεων ενός αυξανόμενα παγκοσμιοποιημένου κόσμου στις μορφές νομικής και πολιτικής διακυβέρνησης, ιδιαιτέρως σε περιόδους κρίσεων (π.χ., πόλεμος στην Ουκρανία) ή σχετικά με νομικούς θεσμούς (π.χ., το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ή το Διεθνές Δικαστήριο),
  • θεμάτων πολιτικών υγείας, περιλαμβανομένων παλαιών και νέων κρίσεων και μέτρων αντιμετώπισης αυτών (π.χ., πανδημία COVID-19), όπως και θέματα βιοηθικής (π.χ., συνθετικό κρέας),
  • περιβαλλοντικών θεμάτων εντός της τρέχουσας συζήτησης επί της κλιματικής αλλαγής, περιλαμβανομένων των επιπτώσεων στους ανθρώπους (βιώσιμη ανάπτυξη, περιβαλλοντική προστασία, κλπ.),
  • θεμάτων τεχνητής νοημοσύνης (deep neural networks, machine learning), και τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη ανάπτυξη/δραστηριότητα.

Τα ανωτέρω δύνανται να μελετηθούν από θεωρητικής ή εμπειρικής (π.χ., μελέτες περίπτωσης) οπτικής, των επιστημονικών πεδίων (κυρίως): δημοκρατική θεωρία, διεθνή/τοπική διακυβέρνηση, και δημόσια πολιτική, διεθνές και εθνικό/συγκριτικό δίκαιο, περιλαμβανομένων δικαιοδοτικών θεσμών, Ευρωπαϊκές πολιτικές, θεσμοί, ενοποίηση, δημοκρατική διακυβέρνηση, επιστήμες υγείας, και διαχείριση και διακυβέρνηση συναφών πολιτικών. Επιπλέον επιστημονικά πεδία δύναται να προταθούν προς αξιολόγηση και περίληψη στο συνέδριο.

Ανακοίνωση και πρόσκληση υποβολής περιλήψεων (έληξε)

Έως 14 Ιανουαρίου 2024 31 Δεκεμβρίου 2023 μπορείτε να καταθέσετε πρόταση για παρουσίαση εισήγησης ή για διοργάνωση συνεδρίας στο συνέδριο συμπληρώνοντας τη διπλανή φόρμα. Τα αποτελέσματα αξιολόγησης των προτάσεων θα ανακοινωθούν έως 20 Ιανουαρίου 2024 10 Ιανουαρίου 2024. Περαιτέρω λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή του συνεδρίου και τους τρόπους εγγραφής για παρακολούθηση θα ανακοινωθούν εν καιρώ.

Πρόσκληση υποβολής περιλήψεων