Συνέδριο “The German Federal Elections: A Signpost for Germany, the EU, and Greece”

Το Γραφείο Θεσσαλονίκης του Ιδρύματος Heinrich Böll και το ΚΕΔΗΔ συνδιοργάνωσαν την Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021, 16:30-19:30 ώρα Ελλάδος, διαδικτυακό συνέδριο με τίτλο «The German Federal Elections: A Signpost for Germany, the EU, and Greece», στον απόηχο των γερμανικών ομοσπονδιακών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021.

Το διαδικτυακό αυτό συνέδριο στόχευσε να λειτουργήσει ως πλατφόρμα διαλόγου ανάλυσης του αποτελέσματος των εκλογών, των πολιτικών προσδοκιών, και του πιθανού αντικτύπου που αυτές έχουν στις σχέσεις Γερμανίας-ΕΕ και Γερμανίας-Ελλάδας. Πολιτικοί/ες αναλυτές/τριες, εκλογολόγοι και ακαδημαϊκοί μοιράστηκαν τις απόψεις τους και να συνδιαλέχθησαν στη βάση του εκλογικού αποτελέσματος των γερμανικών ομοσπονδιακών εκλογών. Οι ομιλητές/τριες χωρίστηκαν σε 2 συνεδρίες υπό το συντονισμό της κας Ξένιας Κουναλάκη, δημοσιογράφου, συντάκτριας διεθνών ειδήσεων της εφημερίδας Καθημερινή. Η πρώτη συνεδρία συζήτησε για το αποτέλεσμα των εκλογών και τις επιπτώσεις που αυτό αναμένεται να έχει στο εσωτερικό της Γερμανίας, στο πολιτικό προσωπικό της χώρας, στα κόμματα, αλλά και στην κοινή γνώμη της χώρας, και η δεύτερη ανέλυσε το εκλογικό αποτέλεσμα υπό το πρίσμα των ελληνο-γερμανικών σχέσεων. Οι προσκεκλημένοι/ες ομιλητές/τριες μοιράστηκαν τις προβλέψεις τους σχετικά με το ρόλο της Γερμανίας στην Ε.Ε. και τις πιθανές αλλαγές στην εξωτερική γερμανική πολιτική (με έμφαση στην Τουρκία, τη Ρωσία, τα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο). Των ανωτέρω ακολούθησε συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης.

Αφίσα
Πρόγραμμα

Το τρίωρο διαδικτυακό συνέδριο ήταν ανοικτό προς παρακολούθηση και δωρεάν για το κοινό μετά από εγγραφή εδώ. Η γλώσσα του συνεδρίου ήταν η Αγγλική, με ταυτόχρονη διερμηνεία από/προς τα Ελληνικά.

Προκειμένου να υπάρξει διάδραση και τροφή για συζήτηση, το κοινό έχει την επιλογή να λάβει μέρος σε διαδικτυακή δημοσκόπηση, όπου μπορούσε να εκφράσει ανώνυμα τις απόψεις του στα ερωτήματα που θα τεθούν. Ερωτήσεις προς τους ομιλητές/τριες ήταν δυνατό να διατυπωθούν γραπτώς μέσα από το πεδίο “ChatBox”, που υπήρχε διαθέσιμο στο σύνδεσμο της ζωντανής μετάδοσης από την πλατφόρμα του YouTube.